Iskolai tippek

Biztosan veletek is gyakran előfordul, hogy egyszerűen nem bírtok koncentrálni az órán. Nem szereted a tantárgyat, idegesít a tanár, szívesebben pletykálsz a padtársaddal, vagy csak simán bealszol. Pedig fontos, hogy odafigyelj arra, amin az órán történik - egyrészt bevágódsz a tanárnál (ez nem stréberség, csak jó önmarketing!), másrészt otthon is könnyebben megírod a házidat és megtanulod az anyagot, ha már eleve tudod, miről van szó.

Íme néhány tipp, ami segíthet abban, hogy ne csak ülj a teremben, mint a kuka, hanem részt is vegyél az órán.

1. Mindig jól aludd ki magad!

Figyelj arra, hogy minden éjjel eleget aludj! Tudjuk, hogy könnyen elszaladhat az idő - dumálsz a haverokkal MSN-en, lógsz a Facebookon, vagy ott ragadsz a tévé előtt - és mire észbe kapsz, már hajnali kettő van. Ám ha nem alszol eleget, az agyadnak nem adsz időt a pihenésre, és másnap ha testben ott is vagy a suliban, az agyadat elhagyod valahol útközben.

Tudatosan feküdj le este aludni. Lőj be egy időpontot, mondjuk legkésőbb este 11-et, és még akkor is bújj az ágyadba, ha nem érzed, hogy álmos lennél. Egy idő után a szervezeted rá fog állni arra, hogy időben el tudj aludni.

2. Reggelizz rendesen!

Lerágott csont, de a reggeli tényleg a nap legfontosabb étkezése. Mindig legyen időd arra, hogy még otthon, nyugisan tudj kajálni, és figyelj arra is, hogy egészséges, vitaminokban gazdag ételeket egyél. Ha ezt megteszed, felturbózod magad annyi energiával, hogy még a nulladik órán sem fogsz a padra dőlve kómába esni.

3. Ülj minél előrébb!

Tévhit, hogy csak a stréberek ülhetnek az első padba, a jó arcok meg mindig hátul tömörülnek. Attól, hogy elöl foglalsz helyet, még nem leszel lúzer - ezzel csak saját magadnak segítesz. A tanárhoz közeli padokban nem lesz késztetésed arra, hogy végigdumáld az egész órát, így jobban oda tudsz majd figyelni arra, miről van szó.


Mit árul el rólad a kedvenc színed?

Itt kezdődhet a szöveged. Kattints ide, és kezdheted is az írást. Illo inventore veritatis et quasi architecto beatae vitae dicta sunt explicabo nemo enim ipsam voluptatem quia voluptas sit aspernatur aut.


Minden színnek megvan a maga jelentése. A színek leírását színtan és különböző cikkek elolvasása után írtam, tehát saját írás. Nincs más dolgod, mint a kedvenc színedhez tartozó leírást elolvasni.

Arany: Jól látod az élet dolgait: meg tudod különböztetni a jót és a rosszat. Vidám, nyitott személyiség vagy. Nehezen leled meg az Igazit, viszont, ha megtalálod, akkor nem fogod elengedni soha!


Barna: Nem vagy valami kitartó, ha valaminek az elérésében akadályokba ütközöl, gyorsan feladod. Aktív, játékos ember vagy. Könnyedén szerelembe esel. Szereted érzelmileg és anyagilag teljes mértékben biztonságban érezni magad.

Citromsárga: Képes vagy apró dolgokon rágódni, panaszkodni róluk, könnyedén féltékeny leszel, ennek ellenére alapvetően nyugodt személyiség vagy. Nem áll távol tőled a hit világa. Ezüst: Fantáziád határtalan, pedig visszafogottabb, félénkebb típus vagy. A tanulás könnyen megy, nagy érdeklődéssel vagy az új dolgok iránt. Szerelmi életed sajnos bonyodalmas. Vonz a misztikus, fantasy világ.

Fehér: Realista vagy, nincs előtted rózsaszín köd, kevés dolog hat rád igazán. Két lábon állsz a földön. Nem szereted a rendetlenséget, érzékeny vagy a tisztaságra. Igazán sokoldalú vagy, harcolsz a békéért.

Fekete: Bátor vagy, imádod a kihívásokat. Ha valamit eldöntöttél, akkor ezt a döntésedet bármi áron megvalósítod, senki sem akadályozhat meg benne. Néha szeszélyes vagy, ennek ellenére mély érzelmeket táplálsz. Minden vonz, ami eltér a megszokottól.

Kék: Önbizalomhiányod van, válogatós vagy. Könnyen esel szerelembe, de inkább az agyaddal, mint a szíveddel. Művész típusnak tartanak. Imádsz segíteni, az őszinteség számodra a legfontosabb.

Krém: Jókedvű típus vagy, mindig az igazat mondod, szeretsz szórakozni járni. A szerelem igazán fontos az életedben, viszont nem hiszel a szerelem első látásra dologban, nem szeretsz bele akárki fiába :). Amennyire imádsz versenyezni, épp annyira utálsz veszíteni.

Lila: Kíváncsi, érdeklődő típus vagy. Igazi hangulatember vagy, olykor nem a helyzethez mérten viselkedsz, néha el is felejtesz dolgokat, viszont igazán népszerű vagy a barátaid körében. Igazi művészlélek vagy, imádsz kreatív dolgokat művelni, érdekel a misztikum világa.

Narancs: Jól tudsz bánni az emberekkel, felelősségteljes vagy. Küzdő típus vagy, megdolgozol a kitűzött céljaidért. Nem bízol meg akárkiben, ezáltal nincs túl sok igazi barátod, viszont bennük megbízhatsz teljes mértékben. A flört a lételemed, mindaddig, míg nem találsz rá az Igazira.

Olivazöld: Jókedvű vagy, más sikerének is tudsz örülni, nagyon jó a kapcsolatod a barátaiddal, családoddal. Kedves, melegszívű ember vagy.

Piros: Igazi szerelmes alkat vagy, szeretsz másokat boldoggá tenni, igazán szerethető típus vagy. Ennek ellenére kissé válogatósnak és szeszélyesnek tarthatnak. Mindig tele vagy energiával, szeretsz főnökösködni: parancsokat osztogatni.

Rózsaszín: Segítőkész vagy, mindig a legjobbra törekszel. Elégedetlen típus vagy, néha hatalmukba kerítenek negatív gondolatok, érzések, de sokkal inkább a pozitív dolgoknak élsz, barátságos vagy. Minden apróságnak tudsz örülni.

Sárga: Megbízható és kedves vagy, de az ártatlanság mögött ott lapul némi irigység mások sikereivel szemben. Nyitott, okos, sikerorientált személy vagy. Mindig erősnek mutatod magad, mégha belül remegsz is a félelemtől. Ez a tulajdonságod a szerelemben is jelen van: csak valós, mély érzelmeket mutatsz ki.

Szürke: Ami a szíveden az a szádon: mindig kimutatod az érzéseidet. Elítéled az igazságtalanságot, szeretsz a figyelem középpontjában lenni, jól tudod használni a szavakat, a humorérzéked is kiváló. A tisztaság és a rend nagyon fontos számodra.

Tengerkék: Nagyon szereted az életet, erőteljes érzelmeid vannak. Ha valaki megbánt, nem bocsátasz meg neki könnyen.

Vízkék: Ahogyan a hangulatod, az érzelmeid is az egyik pillanatról a másikra változnak. Túlságosan megbízol másokban, így sebezhető vagy.

Zöld: Gyorsan megtalálod a közös hangot az új ismerőseiddel, könnyen barátkozol, segítőkész, megértő ember vagy, viszont a nyitottságod ellenére, néha megbántasz másokat. Szereted a szerelmet, viszont inkább az a típus vagy, aki a nagy Ő-t várja.

Zöldeskék: Nagy hangsúlyt fektetsz a külsőségekre, magas elvárásaid vannak partnereddel (leendő partnereddel) szemben. Mindig megfontoltam cselekszel. Barátkozó típus vagy.

Ez nem az én ötletem hanem ezé az oldalé:  


Kutya nevelési tanácsok - alapelvek

Az idomítás nagyon fontos minden kutya számára. Nemcsak az alapvető kommunikációt segíti, mellyel jobban megérthetitek egymást, hanem sok örömöt okoz, az együtt töltött idő remek szórakozássá válhat mindkettőtök számára.

Ideális esetben a kutya 8-10 hetes korában kell megkezdeni a tréninget. Ebben az időszakban még könnyebb befolyásolni a viselkedését, ez az az időszak, amikor az állat a legkönnyebben tanul. A közhiedelemmel ellentétben azonban, az idősebb kutyákat is lehet tanítani, csak nehezebben, mivel először le kell szoktatni a rossz viselkedésről, majd meg kell tanítani neki a helyeset.

A legfontosabb, hogy bizonyos alapvető dolgokat sosem szabad elfelejtened a nevelés során. Kíváncsi vagy, melyek ezek? Iratkozz fel hírlevelünkre, és a válasz máris érkezik az első számban!

Tuti tippek

- Az örökölt tulajdonságok befolyásolhatják-e az elsajátítási képességét az állatnak? Van-e genetikailag akadálya? Tájékozódj a fajta genetikai jellemzőiről. Például, ha egy Basset Houndnak szeretnél védelemmel kapcsolatosan idomítani, bonyolult feladat elé nézel. Ellenben egy németjuhásszal, sokkal könnyebb dolgod lesz.

- Időtartam: amikor elkezded tanítani neki a parancsot, ha csak 1-2 másodpercig tartja a pozícióját, akkor is meg kell dicsérned. Folyamatosan kell növelni az időt.

- Mindig pozitív élmény legyen a befejezés.Kezdd a nevelést az alábbi parancsszavakkal és eljárásokkal:

- Ül!

- Figyelj!

- Feküdj!

- Marad!

- Gyere ide!

- Indulás!

- Állj!

- Nem!

Javasoljuk, hogy tartsd be a tanítás során az itt alkalmazott sorrendet, így lesz a legkönnyebb a dolgod.
Advent

Az advent a keresztény kultúrkörben a karácsonyt megelőző negyedik vasárnaptól karácsonyig tartó időszak. Advent első vasárnapja mindig november 27. és december 3. közé esik, a Szent András apostol napjához (november 30-hoz, amikor András névnap is van) legközelebb eső vasárnap. Ez 2016-ban november 27-e, tehát ekkor kell meggyújtani az első gyertyát az adventi koszorún, ami a hitet szimbolizálja.


Ha szeretnénk adventi koszorúval várni a karácsonyt, nem árt időben beszerezni a kellékeket (gyertyák, fenyőágak, díszítés), hogy időben elkészíthessük. Csinálhatunk klasszikus koszorút, de akár négy darab megszámozott gyertyával is várhatjuk az ünnepet. Te készülsz már az adventre?

Adventi koszorú nélkül nem teljes a karácsony, ráadásul az első gyertya meggyújtásáig még van pár nap. Készítsen mindenki adventi koszorút!

Adventi koszorú - mézeskaláccsal

Az adventi koszorú elkészítéséhez négy közepes, de vaskosabb gyertyát érdemes választani, melyek lehetnek egy- és különböző színűek is. A gyertyákat átkötheted zsinórral vagy vékony, a gyertyával egyező színű szalaggal is. Mielőtt masnira kötnéd a zsinórokat vagy a szalagokat, fűzz mind a négyre cukormázzal díszített mézeskalácscsillagot. A gyertyákat helyezd kerek vagy téglalap alakú tálra, tálcára vagy fadobozba, és rakd körbe dióval. A mézeskalács helyett készen vásárolható fa csillagokat is felfűzhetsz a zsinórokra.

Mikulás


December hatodika, vagy inkább december öt? Az biztos hogy jó,ha a csizmákat és cipőket már december ötödikén este, szépen kitakarítva az ablakba tesszük.

Magyarországi lakóhelyén Nagykarácsonyban, már november elején elkezdődött a készülődés és december 23-ig nincs megállás.

vers:


Nagykarácsony éjszakáján...

Nagykarácsony éjszakáján,
Jézus születése napján,
ma örvendjünk, ma vigadjunk,
ma született kis Jézusunk.
Jézus ágyán nincsen paplan,
megfázik a kis ártatlan.
A szemei könnyedeznek,
a könnyei esedeznek.
Feljött már a hajnalcsillag,
keljenek fel, kik alusznak!
Vidám szellők lengedeznek,
az angyalok énekelnek.

Angyalok


Az élet a szeretet és a kegyelem csodálatos ajándéka.
Azzal érkeztél ide a Földre, hogy örömmel és kreativitással teli életet élj.
Az életfeladatod az, hogy a benned lévő képességeket kibontakoztasd.

Tiszteld a Földet és becsülj meg mindent, amit a saját életedben elértél. Lásd meg minden pillanat szépségét, állj hozzá mindenhez pozitívan. Vedd észre a lehetőségeket és értsd meg, hogy mire tanít az élethelyzeted. Mindig figyelj a szívedre, és sose ítélkezz embertársaid felett. Az életben mindig csak azt válaszd, ami örömet ad szívednek és lelkednek. Minden cselekedeted tedd teljes tudásoddal és szeretettel. Ne enged, hogy belehúzzanak a mesterségesen létrehozott félelem köreibe. Minden baj és betegség az emberi félelem találmánya. Ne enged, hogy manipuláljanak azok az emberek,
akik érzelmi drámákat kívánnak teremteni.


RÉGI MAGYAR
ÁLDÁS
Áldott legyen a szív, mely hordozott,
és áldott legyen a kéz, mely felnevelt.
Legyen áldott eddigi utad,
és áldott legyen egész életed.
Legyen áldott benned a Fény,
hogy másoknak is fénye lehess,
legyen áldott a Nap sugara
és melegítse fel szívedet,
hogy lehess meleget osztó forrás
a szeretetre szomjazóknak,
és legyen áldott támasz karod
a segítségre szorulóknak.
Legyen áldott gyógyír szavad
minden hozzád fordulónak,
legyen áldást hozó kezed
azoknak akik érte nyúlnak.Végül legyen áldott immár
minden hibád, bűnöd, vétked,
hiszen Aki megbocsátja,
végtelenül szeret téged.

Farsang!!!!

A farsang a vígság azon időszakát jelzi, mely a húsvéti nagyböjtöt megelőzi. A Farsangot rendesen jan. 6-ától hamvazó szerdáig számítják. Velencében már István-napján (dec. 26.), Spanyolországban pedig Sebestyén-napkor (jan. 20.) kezdődik a Farsang, Rómában csakis a hamvazó szerdát megelőző 11 napot mondják Farsangnak. illetve karnevál-nak. Sok helyen a hamvazó szerdát megelőző héten tartják a voltaképpeni Farsangot, mely minálunk húshagyó kedden éri el befejező tetőpontját. A Farsang hazája Olaszország, manapság is az olasz, különösen a velencei Farsang vagy karnevál utolsó hete a leghíresebb népünnepek közé tartozik

Farsangi népszokások

A tél és tavasz küzdelmét szimbolizáló, eredetileg pogány ünnepséget - sikertelen üldözését követően végül - a keresztény egyház is elfogadta, és keresztény elemekkel ruházta fel. Bár a farsang hazája Olaszország, Magyarországon a német fasching szót vettünk át a karnevál helyett ezen időszak, és a hozzátartozó hagyományok megnevezésére. Nem kötődik hozzá jelentős vallási ünnep, alapvetően néphagyományokra épül.

A farsangot a mulatozás, lakomák, vidámság, életöröm, szórakozás, bolondozás, tánc, bálok jellemzik, azaz az önfeledt ünneplés a húsvéti böjt előtt. A gazdag lakomákkal a természetet kívánták bőségre ösztönözni. Hagyományosan ilyenkor tartották az esküvőket is. A legismertebb farsangi népszokások az asszonyfarsang, alakos játékok, farsangi jelmezek, köszöntők, farsangtemetés. Farsanghoz kötődik egyik legérdekesebb népszokásunk, a mohácsi busójárás is. Az ételek közül Magyarországon tipikusan a húsételek, kocsonya, káposzta és a farsangi fánk terjedtek el.

A farsangi időszak legjellegzetesebb édessége és egyben étele a farsangi fánk. Garantáltan még a legnagyobb akaraterővel rendelkezők sem bírják ki, hogy legalább farsangi időszakban ne csábuljanak el egy finom farsangi fánk kedvéért! Farsangkor fánkot kell enni, és illik házilag is készíteni! A jó hír az, hogy a bonyolultnak és kényesnek tartott szalagos fánkon kívül más fánkok is léteznek, érdemes változatosságot vinni a fánk repertoárunkba..

A farsangi szokáshagyományokhoz tartozó farsangi fánk ugyan csábítóan finom édesség, mégis elkészítésére általában csak a bátrabbak vállalkoznak. A fánk alapesetben élesztős, édes kelt tészta, amelyet bő olajban kisütünk, és a tökéletes eredmény érdekében baracklevárral töltünk. Nemzetközi kitekintés: természetesen a különböző nemzetek saját fánkja, fánk megfelelője is megtalálható, így a német Berliner Krapfen, az amerikai donut, a francia beignet.

informácio: https://www.mngsz.com/hirek/a-farsang-tortenete

Húsvét


A húsvét a kereszténység legnagyobb ünnepe, az "ünnepek ünnepe" (sollemnitas sollemnitatum). Idén húsvétvasárnapot és húsvéthétfőt április 16-án és 17-én ünneplik a nyugati keresztény egyházak. A húsvét Jézus Krisztus feltámadásának és vele az emberiség megváltásának ünnepe. Időpontja a 325-ben tartott első niceai zsinat döntése értelmében a tavaszi napéjegyenlőséget követő holdtölte utáni első vasárnap (március 22. és április 25. között), ehhez igazodik az egyházi év valamennyi változó idejű, úgynevezett mozgó ünnepe.

Húsvéti tojásfestés


A tojásokat főzhetjük a festő-lében is, de ha később szeretnénk megenni ezeket, akkor szerencsésebb tiszta vízben főzni, majd az elkészített festékben csupán színezni e húsvéti jelképeket. Főzés előtt mosogatószerrel tisztítsuk meg őket. Erre főként a zsírtalanítás miatt van szükség, így egyenletesebben veszi majd fel a színezéket.

A természetes festékek elkészítésének alapreceptje a következő: félliternyi vízhez adjunk 4 evőkanál ecetet, amelyben felfőzzük a színezőanyagokat. A forró színező oldatban is festhetjük a tojásokat, így a színek erősebbek lesznek. Étkezésre is használt tojások esetén szerencsésebb a még forró főtt tojást hideg színező-lébe helyezni, és akkor egy napig is ebben hagyva festeni. A színezett tojásokra, ha elég sűrű volt a festő-lé, és viszonylag vastagon fogta be a tojásokat, tűvel mintát is karcolhatunk. Végezetül étolajos törlőruhával fényesíthetjük ki a tojásokat. Erre a célra régen szalonnabőrt használtak.

Tavaszi ruha


A kék az mindig divatos!!!!